Z życia ZSP Aktualności

“Zielona szkoła”
25 maja 2017

“Zielona szkoła” to projekt edukacyjny związany z kierunkiem gastronomicznym, który młodzież naszej szkoły realizowała w dniach 22 i 23 maja 2017 roku.

Klasy I TGT (technikum gastronomiczne) oraz I WD (zasadnicza szkoła zawodowa) podczas wspólnego wyjazdu do Cichowa miały za zadanie przygotować w grupach kilkuosobowych nowe przepisy kulinarne. Najwięcej emocji dostarczyła uczestnikom praktyczna realizacja zadań, czyli gotowanie i degustacja. Liczyły się nie tylko pomysłowość, kreatywność, ale i walory estetyczne potrawy (dbałość o prezentację). Na wspólnym stole znalazły się dania inspirowane głównie kuchnią śródziemnomorską, ale nie zabrakło silnych akcentów azjatyckich. Dużym powodzeniem cieszyły się również desery. Kolejnym etapem projektu będzie opracowanie przepisów uczniowskich w wersji elektronicznej i papierowej.

W następnym roku szkolnym mamy zamiar kontynuować projekt, a na zakończenie edukacji uczestników przedsięwzięcia, wydać książkę kucharską, w której zostaną zamieszczone przepisy wraz ze zdjęciami.  

Skip to content