Uczniowie ZSP chętnie uczestniczą w wycieczkach szkolnych, podczas których nie tylko miło spędzają czas, ale przede wszystkim zgłębiają wiedzę. Tym razem 13 lutego 2017 r. edukowali się w Poznaniu.
Głównym celem wyjazdu do stolicy Wielkopolski było poznanie tajników branży turystyczno – gastronomicznej. Młodzież zapoznała się z wysokim standardem, nowoczesnym wyposażeniem i nietypowym designem hotelu sieciowego “Mercure”, który znajduje się w centrum biznesowym Poznania. Posiada on 4 gwiazdki, jednak oferuje swoim gościom usługi dostępne w hotelach wyższej klasy. Zapewnia wysoki komfort, posiada restaurację oraz salę konferencyjną. Pani manager, która oprowadzała uczniów po obiekcie przyznała, że praca w tym hotelu jest bardzo przyjemna i satysfakcjonująca, a szef kuchni okazał się bardzo rozmownym gospodarzem i chętnie odpowiadał na pytania młodych ludzi zainteresowanych pracą w obiekcie takiego typu. Podzielił się on z przyszłymi pracownikami branży gastronomiczno – turystycznej przepisem na sukces: „Trzeba mieć wyobraźnię”. I tego naszym uczniom życzymy!
Młodzież w towarzystwie przewodnika-eksperta zwiedziła także jeden z najwcześniejszych browarów w Europie, czyli Poznańskie Zakłady Piwowarskie „Lech”. W czasie wycieczki poznali proces produkcji piwa, zapoznali się z piwnymi ciekawostkami, obejrzeli multimedialne wystawy, zagrali w interaktywną grę oraz wypili orzeźwiający napój bezalkoholowy.
Był to kolejny udany wyjazd do przedsiębiorczego Poznania.