Poznanie przedsiębiorstwa produkcyjnego i procesów wytwarzania mleka oraz jego asortymentu handlowego to główne cele wycieczki uczniów kształcących się w zawodzie sprzedawcy do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Śremie w dniu 27 marca 2019 roku.
Po założeniu odzieży ochronnej młodzież została oprowadzona po zakładzie. Kierownik Produkcji p. Bogdan Sendrowicz i Mistrz Produkcji p. Mariusz Kmiecik w ciekawy sposób przybliżyli uczniom tajniki linii produkcji, jak również sposoby przetwarzania mleka i uzyskania zróżnicowanego asortymentu handlowego produktów mlecznych. Przyszli sprzedawcy oglądali linie produkcyjne mające poziom standardów europejskich i dowiedzieli się, że wprowadzony tam system HACCP jest udokumentowanym systemem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i potwierdza wysoką jakość wyrobów. To, że wyroby są magazynowane w warunkach higienicznych i w odpowiednio niskich temperaturach uczniowie stwierdzili osobiście.
Dużym zainteresowaniem cieszyło się laboratorium, w którym przeprowadza się analizy m.in. na zawartość wody w mleku, tłuszczu, obecności antybiotyków. Możliwość zobaczenia tzw. kultur bakterii, stosowanych do produkcji mlecznych napojów fermentowanych, to dodatkowa atrakcja. Każdy ze zwiedzających mógł również skosztować produktu „prosto z linii produkcyjnej”.
Dla uczniów była to praktyczna lekcja, dzięki której mieli możliwość poznania funkcjonowania przedsiębiorstwa i gospodarki poprzez powiązanie rolnictwa, przetwórstwa i usług.