To kolejna edycja konkursu, który odbył się 19 marca 2018 roku w szkolnej pracowni gastronomicznej. Konkurs zorganizowany został przez Śremski Ochotniczy Hufiec Pracy w Śremie przy współpracy z Zespołem Szkół Politechnicznych. W zmaganiach konkursowych uczestniczyli uczniowie z klasy trzeciej Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 3 oraz podopieczni Śremskiego Hufca Pracy.
Młodzi kucharze rozwiązywali test zawierający pytania dotyczące wiadomości i umiejętności zawodowych oraz zagadnienia związane z zatrudnieniem i działalnością gospodarczą. Podczas etapu praktycznego uczestnicy wykonywali danie obiadowe składające się z kotleta de volaille, ziemniaków puree oraz surówki z porów i wykazali się wysokimi umiejętnościami zawodowymi.
Do etapu wojewódzkiego zakwalifikowały się Sara Joks i Aleksandra Banaszak, które w dniu 27 marca wezmą udział w etapie teoretycznym konkursu na szczeblu wojewódzkim odbywającego się w Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu. Część praktyczna konkursu odbędzie się w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Próchnowie.