Uczniowie klas gastronomicznych: 1TG i 2wd w czwartek 17 maja br. odwiedzili Wyższą Szkołę Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Wizyta rozpoczęła się wykładem dotyczącym szkolnictwa wyższego i możliwości dalszego kształcenia po ukończeniu kierunków gastronomicznych w szkole ponadgimnazjalnej. Prowadzący opisał specyfikę zajęć w szkole, pokazał możliwości, jakie uczelnia otwiera dla swoich studentów, opisał zagraniczne praktyki tej specyficznej szkoły w formie hotelu. Atrakcjami przygotowanymi dla naszych uczniów w Wyższej Szkole Hotelarstwa były pokazy.
Pokaz barmański pozwolił młodzieży zapoznać się ze specyfiką pracy barmana, zasobem wiedzy i umiejętności, jakie musi posiadać barman oraz jego warsztatem pracy. Uczniowie obserwowali proces przygotowania różnych drinków: mojito, pinacolady, margarity oraz cosmopolitan.
Bardzo ciekawy i apetyczny okazał się pokaz kulinarny: risotto z pure brzoskwiniowym i krewetkami, a degustacja dania to bardzo smaczny punkt programu. Przyszli specjaliści sztuki kulinarnej poznali również tajniki carwingu, czyli sztuki wykonywania dekoracji z warzyw i owoców. Uczniowie obejrzeli też kilka restauracji, które znajdują się na terenie szkoły i są doskonałym “poligonem” przygotowującym studentów do przyszłej pracy: Ogród Zimowy, Wersal, Bewerly Hils, oraz sale konferencyjne i bankietowe.
Realizacja podstawy programowej od kuchni była ciekawsza niż w formie tradycyjnych zajęć. Wycieczka, jak przystało na klasy gastronomiczne, zakończyła się dwudaniowym obiadem. I nauka może być zajmująca i skuteczna.