Z życia ZSP Aktualności

WIWAT i sekretne zioła natury
25 maja 2019

W ramach realizacji programu nauczania z przedmiotów zawodowych, 23 maja 2019 roku, zorganizowana została wycieczka zawodoznawcza dla uczniów klasy 2 w zawodzie sprzedawcy i 3 o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczniowie wyjechali do Zakładu Zielarskiego „Kawon” i Zajazdu „Pod Wiwatem” w Krajewicach k/Gostynia.

Celem wycieczki do zakładu zielarskiego było zapoznanie młodzieży z systemem zapewniającym bezpieczeństwo zdrowotne żywności podczas etapów jej przetwarzania – HACCAP. Zwiedzając zakład uczniowie poznali wymogi pozyskiwania materiału do produkcji oraz etapy samej produkcji wyrobów zielarskich. Szczególną uwagę młodzieży zwrócono na przeprowadzane zakładowe badania laboratoryjne.

Degustacja znakomitych herbat w ogródku ziołowym oraz możliwość ich zakupu była dla uczniów zwiedzających miłą niespodzianką.

Podczas wizyty w zajeździe uczniowie, dzięki uprzejmości właściciela, zapoznali się warunkami pracy za barem i organizacją pracy w części hotelowej w tego typu obiekcie. Młodzież miała również okazję zobaczyć kuchnię właściwą i poznać nowoczesny piec. Nasz gospodarz zwrócił uwagę na fakt, że dzisiejsze wyposażenie kuchni to w większości urządzenia elektroniczne. Właściciel chętnie opowiadał o organizacji imprez plenerowych i swoich planach dotyczących poszerzenia oferty usługowej. A degustacja kremu borowikowego była smacznym zakończeniem wizyty.

Wycieczka była wspaniałą formą lekcji  zajęć praktycznych.