Z życia ZSP Aktualności

Uczymy inaczej!
21 listopada 2018

W ubiegły wtorek 20 listopada klasy III TFT, III TG oraz I TFT miały okazję wziąć udział w nietypowych zajęciach. W ramach projektu “Gwara na talerzu” realizowanego przez Muzeum Śremskie, a koordynowanego przez p. Ewę Nowak odbyły się w naszej szkole wykłady o tradycjach wielkopolskiej kuchni i ich świadectwach językowych. Młodzież wysłuchała prelekcji na temat regionalnych przepisów, a następnie analizowała wspólnie z prowadzącą poszczególne dania. Rozszyfrowanie składu niektórych potraw było proste, bo np. pyry z gzikiem są powszechnie znane w Wielkopolsce, ale inne, takie jak “ślepe ryby” czy “polewka “sprawiły uczniom kłopot. Było i ciekawie i wesoło. Zajęcia w projekcie “Gwara na talerzu” są kontynuacją trwającej od kilku lat akcji ratowania od zapomnienia języka i tradycji regionu śremskiego. Młodzież naszej szkoły brała udział we wszystkich fazach tego projektu: “Tej… jest ok…”, czy “Wystrojeni”.

Skip to content